
1 aylık hamile olmak, bir maratonun başlangıç çizgisinde durmak gibidir: Sonuna kadar gidecek çok yolunuz olduğunu bilirsiniz ve mücadeleye hazırsınız.
Beklenti ve heyecan genellikle hamileliğin ilk ayında neler olacağı ile ilgilidir. İşte bu aydan neler beklemeniz gerektiğine dair birkaç ipucu.
‘1 aylık hamilelik’ gerçekten ne anlama geliyor?
Hamilelikle ilgili ilk (ama kesinlikle son değil) kafa karıştıran şeye hoş geldiniz: kaç günlük gebesiniz? Hamilelik, son adetinizin ilk gününden itibaren ölçülür ve tarihlenir.
Hayır, o zaman hamile değildiniz ve evet, bu şekilde çalışması tuhaf görünebilir. Ancak gerçek gebe kalma tarihini saptamak oldukça zordur. Ayrıca, insanların (ortalama olarak) son adetlerinin başlangıcından yaklaşık 40 hafta sonra doğum yapma eğiliminde oldukları biliniyor.
Yani 1 aylık hamileyseniz, bu, son adetinizin yaklaşık 1 ay önce başladığı anlamına gelir, ancak bebeğiniz muhtemelen henüz 2 haftalıktır.
Yine de korkmayın: Tüm obstetrik ve fetal gelişim dünyası, gebelik yaşı etrafında döner, bu nedenle bu sayıya bağlı kalmak, diğer herkesin kilometre taşları ve beklentileri ile aynı çizgide olduğunuz anlamına gelir.
O göbek hakkında… şişkinlik mi yoksa bebek mi?
Hamilelik testinde çift çubuğu göreli daha birkaç gün oldu ama pantolonunun üzerinde şimdiden şişkin bir bebek yumruğu mu var? Gerçekten mi?
Evet ve hayır! Evet, muhtemelen biraz karın şişkinliğiniz vardır, ancak bunun nedeni büyük olasılıkla rahminizin büyüklüğünden değil, ilk üç aylık dönemdeki şişkinlikten kaynaklanmaktadır.
Tıpkı regl döneminizden hemen önce oluşan şişkinliğiniz gibi gebe kalmayla birlikte meydana gelen progesteron (ve bir grup diğer üreme hormonu) artışı şişkinliğe neden olabilir.
Bu aşamada, rahminiz genişlemeye başlıyor ama yine de oldukça küçük, bu nedenle pantolonlarınızın dar gelmeye başlamasının nedeni muhtemelen bu değil.
1 aylık gebelikte belirtiler
Hamileliğin bu erken döneminde, bir ton semptom fark etmeyeceksiniz. Hamile gibi hissetmeye daha çok 2. aydan itibaren başlayacaksınız. Yine de fark edebileceğiniz bazı şeyler:
Tükenmişlik
Henüz farkında değilsiniz ama vücudunuz bebeğiniz için misafirperver bir ortam yaratmak için fazla mesai yapıyor. Bunun yorucu bir deneyim olduğunu farkındayız!
Ağrıyan göğüsler
Progesteron ve östrojen gibi hormonlar artıyor ve bu da göğüslerinizin hassaslaşmasına neden olabilir.
Kramp ve karın ağrıları
Tamam, bu insanları biraz tedirgin ediyor ama hamileliğin bu kadar erken döneminde hafif kramplar veya mide ağrısı olması alışılmadık bir durum değil. Rahminiz pek çok değişiklikten geçiyor, bu mutlaka biraz rahatsızlığa neden olacaktır.
Daha önce bahsettiğimiz şişkinliği hatırlıyor musunuz? Bu da sizi kabız ve gazlı yapabilir.
Her zaman tuvaletiniz var
Keşke bu semptomun ikinci üç aylık dönemde ortadan kalkacağını söyleyebilseydik, ancak gerçek şu ki, bebeğiniz doğana kadar gittiğiniz her yerde önce tuvaletin nerede olduğunu soracaksınız. Böbrekleriniz hamilelik sırasında atık üretimini artırır, bu nedenle çok fazla tuvalete çıkacaksınız.
Lekelenme
Tıpkı kramplar gibi, bu da birçok insanı paniğe sürükler ve hamileliğin erken döneminde yaygındır. Açık pembe veya kahverengi lekelenme genellikle normaldir; implantasyon, artan hormonlar, serviks tahrişi veya uterus kramplarının sonucu olabilir.
Henüz kusma hissi yok
Popüler inanışın aksine, çoğu insan henüz güne bir kusma hissiyle başlamıyor. Sabah bulantısı genellikle 6. hafta civarında başlar ve 8 veya 9 haftada zirveye ulaşır.
1 aylık gebelikte fetal gelişim
Bebek, çoğalan hücrelerle dolu döllenmiş bir yumurtadan embriyo dediğimiz şeye gelişmek için çok çalışıyor. Resmi olarak fetüs olduklarında 2. ayın sonuna kadar embriyo olarak kalacaklar.
Şu anda bebeğiniz sadece 6 veya 7 milimetre boyutunda, ancak hızla büyüyor ve şimdiden organ sistemlerini oluşturmaya başlıyor. Plasenta ve göbek kordonu da hamileliğiniz boyunca bebeğinizi beslemek için şekilleniyor.
Doğum tarihinizi belirleme
Doktorunuz genellikle son adetinizin ilk gününe 40 hafta ekleyerek doğum tarihinizi hesaplar.
Bu, yalnızca normal adet döngüleriniz varsa işe yarar. Son adetinizin başlamasından 14 gün sonra hamile kaldığınız varsayılır. Döngüleriniz ortalama 28 günden daha kısa veya daha uzunsa, döngünüzün 14. gününde gebe kalmamış olabilirsiniz. Bu durumda, hesaplanan tarih yanlış olacaktır.
Unutmayın, tam olarak 14. günde gebe kalmamış olsanız bile, döngüleriniz ortalama uzunlukta olduğu sürece, doğum tarihiniz yaklaşık olarak belli olacaktır, zaten bu sadece bir tahmindir!
Hamileliğiniz için kontrol listesi
Hamileliğin 1. ayında, gelecek yıl içinde tüm hayatınızın sonsuza dek değişeceği gerçeğiyle (bu konuda baskı yok) yüzleşmek dışında yapılacak pek bir şey yok. Ancak, üstesinden gelmek isteyebileceğiniz birkaç şey var:
Hamileliğinizi doğrulamak için öncelikle doktorunuzla bir randevu ayarlıyorsunuz. Doktorunuz kalp atışlarını duyduğu anda hemen Cana Can Hamilelik ve Doğum Poliçenizi yaptırıyorsunuz ki gebelik boyunca oluşacak masrafları düşünmeden sadece her anın tadını çıkarabilin.
Uyumak. Sadece tüm hamileliğiniz boyunca değil, sonrasında da (hatta belki daha fazla) ihtiyacınız olacak!
Hamilelik sırasında iyi beslenmek ve egzersiz yapmak için bir plan yapmaya başlayın.
Henüz yapmadıysanız, mümkün olan en sağlıklı hamileliği yaşayabilmek için sigara içmek, uyuşturucu kullanmak ve içki içmek gibi tehlikeli alışkanlıkları bir kenara bırakın.
Doktorunuzun tavsiye edeceği vitaminleri bir an önce almaya başlayın.
Ne zaman doktora görünmeli
1 aylık hamileyken, muhtemelen kendinizi iyi hissediyorsunuz – biraz heyecanlı, biraz gergin ve çok yorgun ama iyi. Ancak, aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuzu arayın. Bir enfeksiyon kapmış olabilirsiniz veya ne yazık ki dış gebelik veya düşük yapıyor olabilirsiniz:
Şiddetli karın ağrısı veya kramp
İdrar yolu enfeksiyonu veya maya enfeksiyonu belirtileri
Parlak kırmızı vajinal kanama veya bir pedden sızan kanama
Ateş
Şiddetli baş dönmesi veya baş ağrısı
Şiddetli mide bulantısı veya kusma
1 aylık hamileyken oldukça büyük bir şeyin eşiğindesiniz ve bu hem heyecan verici hem de ürkütücü olabilir!
Bebeğiniz rahminizde ışık hızında gelişiyor, ancak bu kadar erken çıkan göbeğiniz muhtemelen gerçek bebek büyümesinden değil hormonal şişkinlikten kaynaklanıyor.
Yine de vücudunuzda pek çok yeni şey oluyor, o yüzden olabildiğince çok dinlenin ve sakin kalmaya çalış… daha gidecek çok yolunuz var!