
Anne sütü bebek için mucizevi bir besin kaynağıdır. Bebeğin ilk 6 ayda ihtiyacı olacak olan tüm besin kaynaklarını anne sütü karşılamaktadır. İlk 6 ay anne sütü alan bebeklerin bu süreçte ilaveten bir besin katkısına ihtiyaçları bulunmamaktadır. Anne sütünde yeterli miktarda su bulunduğu için bu dönemdeki bebeklerin su içmeye de ihtiyaçları bulunmamaktadır. Anne sütünde aynı zamanda protein, yağ, demir, vitamin bulunmaktadır.
Anne sütü bebeği enfeksiyonlardan korur. Doğumdan sonra gelen ilk sarı süt özellikle bebekler için önemlidir. İlk emzirmede gelen bu sarı süt bebeğin ilk aşısı yerine geçer. Anne sütünün içindeki özel enzimler birçok mikroorganizmaya karşı bebeği koruma altına alır. Anne sütü ilk 9 ay bebeği kızamık, suçiçeği gibi hastalıklara karşı korur.
Anne sütü bebeğin beyin, bağırsak ve birçok organının gelişimde büyük rol oynar. Bu gelişim bebeğin gelecekti ki sağlığını etkiler. Özellikle doğumdan sonraki ilk günlerde gelen süt yararlı bakteriler tarafından oldukça dolgundur. Bu yararlı bakteriler bebeğin bağırsağını sarar ve alerji yapılabilecek maddeleri emilimini engeller. Anne sütü kolay hazmedilir bu sebeple bebeklerde ishal ve kabızlığa bağlı karın ağrılarını minimuma indirir.
Emzirmenin anneye de faydaları bulunmaktadır. En başta anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirir. Emzirmenin meme kanserine yakalanma oranını azalttığı bilinmektedir. Emzirirken annenin vücudu oksitosi salgılar. Bu salgı mutluluk hormonu olarak da bilinir. Aynı zamanda emzirmek, kolay kilo verilmesinde de rol oynar.
Emzirme döneminde annenin yediği gıdalar vücudundaki süt oranını etkiler. Öncelikle bol miktarda su içilmesi gereklidir. Bol miktarda su içmek süt oranını arttırır. Emzirme döneminde rezine, yulaf, meyve tüketilmesi süt oranını arttırdığı bilinmektedir. Bunlarla birlikte annenin huzurlu bir ortamda olması, rahat uyku uyuması sütünü arttırır. Bebek emdikçe annenin vücudu daha çok üretir. Düzenli beslenmek ve öğün atlamak emziren bir anne için çok önemlidir.