
Hamilelik için kan testleri ve ultrasonlar kesin tanı için önemli olsa da diğer belirti ve semptomlarda önemlidir. Gebeliğin en erken belirtileri adet gecikmesinden daha fazlasıdır.
Örneğin:
- Sabah bulantıları
- Koku hassasiyeti
- Tükenmişlik hissi
- Hamilelik belirtileri ve semptomları
Hamileyseniz, aşağıdaki belirtileri fark edebilirsiniz:
- Hafif kramp ve lekelenme
- Geciken adet
- Tükenmişlik hissi
- Mide bulantısı
- Karıncalanma, ağrıyan göğüsler
- Sık idrara çıkma
- Şişkinlik
- Araç tutması
- Değişken ruh hali
Daha nadir görülse de farklı belirtiler şunlar olabilir:
- Yüksek tansiyon
- Aşırı yorgunluk ve mide ekşimesi
- Daha hızlı kalp atışı
- Meme ve meme başı değişiklikleri
- Akne
Hamileliğin erken döneminde kramp ve lekelenme
1. haftadan 4. haftaya kadar, her şey hala hücresel düzeyde oluyor. Döllenmiş yumurta, fetüsün organlarına ve vücut parçalarına dönüşmek için daha ilk adımda. Gebe kaldıktan yaklaşık 10 ila 14 gün sonra embriyo uterusun astarı olan endometriyuma yerleşecektir. Bu, hafif bir yerleşme kanamasına neden olabilir. Herkeste oluşmaz. Olursa, genellikle adet görmeyi beklediğiniz zaman civarında olur.
Hamileliğin erken döneminde adet gecikmesi
Yerleşim tamamlandığında, vücudunuz hCG üretmeye başlayacaktır. Bu hormon vücudun hamileliği sürdürmesine yardımcı olur. Ayrıca yumurtalıkların her ay olgun yumurtaları bırakmasını sağlar.
Gebe kaldıktan 4 hafta sonra muhtemelen adet görmeyeceksiniz. Genellikle düzensiz bir döngünüz yoksa, şüphelenip hamilelik testi yapmak isteyeceksiniz. Çoğu ev testi, adet gecikmesinden 8 gün sonra hCG’yi tespit edebilir. Hamilelik testi, idrarınızdaki hCG seviyelerini saptayabilir ve hamile olup olmadığınızı gösterebilir. İpuçları Hamile olup olmadığınızı görmek için hamilelik testi yapın. Pozitifse, ilk randevunuzu ayarlamak için bir doktor bulun. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, hamilelik için herhangi bir risk oluşturup oluşturmadığını doktorunuza sorun.
Hamileliğin erken döneminde yorgunluk
Yorgunluk hamilelik sırasında herhangi bir zamanda gelişebilir. Bu belirti erken gebelikte daha sık görülür. Progesteron seviyeleriniz yükselecek ve bu da kendinizi uykulu hissetmenize neden olabilir.İpuçları Hamileliğin ilk haftaları kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir. Mümkünse yeterince uyumaya çalışın. Yatak odanızı serin tutmak da yardımcı olabilir. Hamileliğin erken dönemlerinde vücut ısınız daha yüksek olabilir.
Hamileliğin erken döneminde artan kalp atış hızı
8 ila 10. haftalar arasında, kalbiniz daha hızlı ve daha güçlü bir şekilde kan pompalamaya başlayabilir. Gebelikte çarpıntı ve aritmiler sık görülür. Bu normalde hormonlardan kaynaklanır.2016 yılında yapılan bir çalışmaya göre, hamileliğiniz sırasında kan akışınız yüzde 30 ila 50 arasında artacaktır. Bu, kalbinizin iş yükünü artırır.Planlı bir gebelik öncesi buna göre sağlık kontrollerinizi yaptırmanız faydalı olacaktır.
Göğüslerde değişiklikler: Karıncalanma, ağrıma, büyüme
Göğüs değişiklikleri 4. ve 6. haftalar arasında meydana gelebilir. Hormon değişiklikleri nedeniyle muhtemelen hassas ve şiş göğüsler sizi bekliyor. Vücudunuz hormonlara uyum sağladığında, bu belirtiler ortadan kalkacaktır.
Meme ucu ve meme değişiklikleri de 11. hafta civarında ortaya çıkabilir. Hormonlar göğüslerinizin büyümesine neden olmaya devam eder. Areola ucunun etrafındaki alan daha koyu bir renge dönüşebilir ve büyüyebilir. İpuçları Rahat, destekleyici bir hamile sütyeni satın alarak meme hassasiyetini giderin. Pamuklu, balensiz bir sütyen genellikle en rahat olanıdır. Önümüzdeki aylarda büyümeyi tolere etmek için size daha fazla alan sağlayan farklı kopçalara sahip bir sütyen seçebilirsiniz. Göğüs uçlarınızdaki sürtünmeyi ve göğüs ucu ağrısını azaltmak için sutyeninize uyan göğüs pedleri satın alabilirsiniz.
Hamileliğin erken döneminde ruh halindeki değişiklikler
Hamilelik sırasında östrojen ve progesteron düzeyleriniz yüksek olacaktır. Bu artış ruh halinizi etkileyebilir ve sizi normalden daha duygusal veya tepkisel hale getirebilir. Ruh hali değişimleri hamilelik sırasında sık görülür ve şu duygulara neden olabilir:
- Depresyon
- Sinirlilik
- Endişe
- Coşku
Erken gebelikte sık idrara çıkma ve inkontinans
sıvı işlemesine neden olur, bu da mesanenizde daha fazla sıvıya yol açar. Hormonlar da mesane sağlığında büyük rol oynar. Hamilelik sırasında kendinizi daha sık tuvalete koşarken veya yanlışlıkla idrar kaçırırken bulabilirsiniz. İpuçları Her gün yaklaşık 300 mililitre (bir fincandan biraz fazla) ekstra sıvı için. İdrar kaçırmayı önlemek için tuvaleti daha sık ziyaret edebilirsiniz.
Hamileliğin erken döneminde şişkinlik ve kabızlık
Adet dönemi semptomlarına benzer şekilde, hamileliğin erken döneminde şişkinlik meydana gelebilir. Bu, sindirim sisteminizi de yavaşlatabilen hormon değişikliklerinden kaynaklanıyor olabilir. Sonuç olarak kabızlık hissedebilirsiniz. Kabızlık ayrıca şişkinlik hissini artırabilir.
Hamileliğin erken döneminde mide bulantısı ve kusma
Sabah bulantısı genellikle 4 ila 6. haftalarda gelişir ve 9. hafta civarında zirve yapar. Sabah bulantısı denmesine rağmen, gece veya gündüz herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Mide bulantısına neyin sebep olduğu tam olarak belli değil, ancak hormonların rol oynadığı düşünülmektedir. Gebeliğin ilk üç ayında, birçok kadın hafif sabah bulantısı yaşar. İlk üç aylık dönemin sonuna doğru bu daha yoğun hale gelebilir, ancak ikinci üç aylık döneme girdiğinizde genellikle hafifleyecektir. İpuçları Yatağınızın yanında bir paket tuzlu kraker bulundurun ve sabah bulantısını yatıştırmak için sabah kalkmadan önce birkaç tane yiyin. Bol su için.
Hamileliğin erken döneminde koku hassasiyeti ve yiyeceklerden tiksinme
Koku hassasiyeti, çoğunlukla erken gebelik belirtisidir. İlk trimesterde koku duyarlılığı hakkında çok az bilimsel kanıt vardır. Ancak koku hassasiyeti bulantı ve kusmayı tetikleyebileceği için önemli olabilir. Ayrıca belirli yiyeceklere karşı tiksintiye neden olabilir. 2017 araştırmasına göre hamilelik sırasında koku alma duyunuz artabilir veya azalabilir. Bu, özellikle birinci ve üçüncü trimesterde yaygındır. Artan koku hassasiyeti, azalandan daha yaygındır. Daha önce sizi hiç rahatsız etmeyen bazı kokular sizi rahatsız edebilir hatta mide bulantısını tetikleyebilir. İyi haber şu ki, koku alma duyunuz genellikle doğumdan sonra veya doğumdan sonraki 6 ila 12 hafta içinde normale döner.
Hamileliğin erken döneminde kilo alımı
Kilo alımı, ilk trimesterinizin sonuna doğru daha yaygındır. İlk birkaç ayda yaklaşık 1 – 2 kilo alırsınız. Erken hamilelik için kalori alım tavsiyeleri normal diyetinizden çok fazla değişmeyecek, ancak hamilelik ilerledikçe artacaktır.
Hamileliğin erken döneminde mide yanması
Hormonlar, mideniz ile yemek borunuz arasındaki kapağın gevşemesine neden olabilir. Bu, mide asidinin sızmasına ve mide ekşimesine neden olur. İpuçları Daha büyük öğünler yerine günde birkaç küçük öğün yiyerek hamilelikle ilgili mide ekşimesini önleyin. Yemeğinizin sindirilmesine yardımcı olmak için yemekten sonra en az bir saat dik oturmaya çalışın.
Hamileliğin erken döneminde hamilelik parlaması ve sivilce
Pek çok kişi sizde “hamilelik parıltısı” olduğunu söylemeye başlayabilir. Artan kan hacmi ve daha yüksek hormon seviyelerinin birleşimi vücudun yağ bezlerinin fazla mesai yapmasına neden olur. Vücudunuzun yağ bezlerinin artan aktivitesi, cildinize kızarık, parlak bir görünüm verir. Öte yandan, sivilcelerinizde artabilir.
Hamileliğin erken döneminde Cana Can Hamilelik ve Doğum Poliçesi
9 aylık çok keyifli bir dönemin başında artan maliyetlerinizi kontrol altına almak için hizmet almak istediğiniz hastaneyi ve doktoru seçmek önem kazanır. Web sayfamızın anlaşmalı kurumlar (https://canacan.org/anlasmali-kurumlar/) sekmesinden hastanenizi seçebilirsiniz. Arkadaşlarımıza ulaşarak bilgi sahibi olacağınız poliçeyi kredi kartına peşin veya taksitle ödeme seçeneği ile alarak giderlerinizi sabitlemiş, KDV indiriminden faydalanmış ve keyifli bir sürece başlamış olacaksınız.