Ebeveyn olmak istiyorsanız doğum öncesinde de doktorunuzu ziyaret etmeniz önemli, bu sayede vücudunuzu gebeliğe hazırlayabilirsiniz.

Eczaneye gittiniz, hamilelik testini aldınız ve sonucu bekliyorsunuz. Sonuç ortaya çıkana kadar sonsuza dek hissettiren dakikaları beklediniz. Ve olumlu.

Şimdi ne olacak?

Önce derin bir nefes alın. İstediğiniz sonuca ulaşmış olsanız da olmasanız da,
muhtemelen kafanız milyonlarca düşünce ve duyguyla dönüyor ve bu sağlıklı düşünmenizi zorlaştırıyor.

Merak etmeyin, hamile olduğunuzu öğrendiğinizden itibaren atacağınız tüm adımlara yardımcı olmak için buradayız.

 1.Biriyle paylaşın (isterseniz)

Pek çok insan, hamilelik haberlerini ilerleyene kadar bir sır olarak saklaması gerektiğini düşünür, ancak unutmayın, bunun bir kuralı yok. Hamileliğinizi ne zaman açıklayıp açıklamayacağınız kararı tamamen size ait. Yani bu haberi şimdilik gizli tutmak istiyorsanız, bu sizin hakkınız.

Bununla birlikte, bazı insanlar hamile kalmak istediklerinden emin olmasalar bile bunu sevdikleriyle paylaşmayı rahatlatıcı buluyor. İster heyecanlı, ister korkmuş, ister üzgün (veya üçünün bir kombinasyonu) hissedin, biriyle konuşmak duygularınızı aşmanın harika bir yoludur.

Hamilelik haberlerinizi ne zaman paylaşmalısınız?

Bazı insanlar, düşük yapma riskinin düştüğü 12. haftaya kadar beklemeyi tercih edebilse de seçim tamamen size bağlıdır.

2.Bir doktor seçin

Aklınızda zaten bir doktor varsa, mümkün olan en kısa sürede randevunuzu alarak ziyarete gidin. Bu ziyaretinizde kan tahliliniz yapılacak, doğum öncesi kullanmanız gereken vitaminleri belirleyecek ve aklınızdaki binlerce soruya cevap vermeye çalışacaktır.

Tercih ettiğiniz bir doktor yoksa, en kısa zamanda bir tane bulmaya bakın. Bu konuda arkadaşlarınızdan veya ailenizden tavsiye isteyebilirsiniz.

Yanında kendinizi rahat hissettiğiniz ve güvendiğiniz bir doktor seçtiğinizden emin olun. Bu kişi sadece bebeğinizi doğurmakla kalmayacak, aynı zamanda onu önümüzdeki 9 ay boyunca çokça göreceksiniz.

 28.haftaya kadar ayda bir

28 ila 36. haftalar arasında ayda iki kez

31.haftadan doğuma kadar haftalık randevulara ihtiyacınız olacak.

3. İlk randevunuzu planlayın

İlk randevunuz, hamileliğinizin erken bir ultrason veya kan tahlili ile onaylanmasını ve hamileliğinize sağlıklı bir başlangıç yapmak için tıbbi geçmişinizi ve ilaçlarınızı gözden geçirmeyi içerecektir. Randevunuz sırasında hamilelik boyunca neler bekleyeceğiniz konusunda birçok bilgi edineceksiniz. Kanama, kramp veya ağrı gibi herhangi bir semptom yaşıyorsanız doktorunuza haber vermeyi ihmal etmeyin.

4.Doktorunuzun tavsiye ettiği vitaminleri almaya başlayın

Doktorunuzun tavsiye ettiği vitaminleri almaya hemen başlamalısınız. Bu, sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz için size yardımcı olacaktır.

Doğum öncesi vitaminler bebeğinizin sağlıklı gelişimi içinde çok önemlidir.

5.Cana Can Hamilelik ve Doğum Poliçenizi yaptırdığınızdan emin olun

 Bebeğinizin kalp atışını duyar duymaz masraflarınızı sabitlemenizi, gelir vergisi indirimi almanızı ve sadece   bebeğinize odaklanmanızı sağlayacak Cana Can Hamilelik ve Doğum Poliçenizi yaptırın.

6. İlaçlarınız hakkında doktorunuza bilgi verin

Kullandığınız rutin ilaçlar veya takviyeler varsa doktorunuza bunlar hakkında bilgi verin. Bazı ilaçlar plasentadan geçebildikleri için hamilelik sırasında güvenli olmayabilir.

Bununla birlikte, doktorunuzla konuşmadan da asla bir ilacı kesmemelisiniz. Antidepresanlar gibi birçok ilaç, onları kesmeniz durumunda ciddi yan etkilere neden olabilir.

Doktorunuz, hamilelik sırasında önerilmeyen ilaçları güvenli bir şekilde azaltmak için bir plan yapmanıza yardımcı olabilir.

Herhangi bir hastalık durumunda doktorunuza sizin durumunuz için ne önerdiklerini sormak hem sizin hem de bebeğiniz için en güvenli yoldur.

7.Çalışma hayatınızı planlayın

Hazır olana kadar işvereninize hamile olduğunuzu söylemek zorunda değilsiniz. Yine de doktor randevuları için zamana ihtiyacınız olacak ayrıca olası komplikasyonların ortaya çıkması ihtimaline karşı da bir planınız olmalı.

Bebeğinizi doğurduktan sonra işe geri dönmeyi planlıyorsanız, kreş aramaya erken başlamak isteyebilirsiniz. Bazı kreşlerin bekleme listeleri olabilir. Bu nedenle bebeğinizi, ihtiyaç duymadan yaklaşık 1 yıl önce kreş için kaydettirmeyi düşünebilirsiniz.

8.Alkol ve madde kullanımını kesin

Hamilelik sırasında bilinen güvenli miktarda alkol kullanımı yoktur. Şarap ve bira da dahil olmak üzere tüm alkoller büyümekte olan bir bebeğe potansiyel olarak zarar verebilir ve düşük, ölü doğum veya bir dizi sakatlığa sebep olabilir.

Mümkünse sigarayı da bırakmalısınız. Tüm tütün ürünleri (e-sigaralar dahil), gelişmekte olan bir bebeğin beynine ve ciğerlerine zarar verebilecek nikotin içerdikleri için güvenli değildir.

9.Kafein alımınızı azaltın

2015’te yapılan bir araştırmaya göre hamile insanlar kafeini daha yavaş metabolize ettiği ve kafein plasentayı geçtiği için hamilelik sırasında kafein alımını azaltmanız önerilir.

Kafein alımınızı günde 200 mg veya daha az, yani yaklaşık 2 fincan normal kahve ile sınırlandırmanızı öneririz.

Aşağıdakiler dahil tüm kafein kaynaklarına dikkat edin:

  • Soda
  • Bitter çikolata
  • Çay

10.Beslenmenizi düzenleyin

İyi beslenme her zaman önemlidir, ancak özellikle hamileyken bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi için doğru miktarda besine ihtiyacınız vardır.

Hamileyken, bol su içtiğinizden ve aşağıdakileri içeren dengeli yemekler yediğinizden emin olmalısınız:

  • Vitaminler ve mineraller
  • Kompleks karbonhidratlar
  • Sağlıklı yağ türleri
  • Protein
  • Lif

Başka bir deyişle, tam tahıllar, baklagiller, süt ürünleri, meyveler, sebzeler ve pişmiş yağsız etler en güzel seçeneklerinizdir.

Bununla birlikte, siz veya bebeğiniz için risk oluşturabilecekleri için hamilelik sırasında kaçınmanız gereken pek çok yiyecek vardır. Bunlar:

  • Kılıç balığı ve büyük ton balığı gibi yüksek cıvalı balıklar
  • Suşi
  • Az pişmiş veya çiğ et, balık ve yumurta
  • Çiğ filizler
  • Yıkanmamış meyve ve sebzeler
  • Pastörize edilmemiş süt, peynir ve meyve suyu
  • Şarküteri eti

Suşi dahil tüm et ve balıkların tamamen pişirilmesi gerekir.

11.Sabah bulantısına hazırlanın
Herkes sabah bulantısını yaşamaz ancak uzmanlar hamilelerin yaklaşık yüzde 70 ila 80’inin bulantı çektiğini tahmin ediyor.

Ve büyük haber: Bulantı sadece sabahları olmayacak. Günün (veya gecenin) herhangi bir saatinde bulantı yaşama ihtimaliniz var.

Sabah bulantısı genellikle hamileliğinizin 6. haftasında başlar ve ilk üç aylık dönemin sonuna kadar sürer. Ancak bazı insanlar için daha uzun sürebilir.

Sabah bulantısı baş gösterirse, üstesinden gelmenize yardımcı olacak birkaç öneri:

  • Tuzlu kraker
  • Nane çayı veya pastiller
  • Zencefil çayı veya şekerlemeler
  • Karbonatlı su

12.Erken düşük belirtilerinin farkında olun

Bu, düşünmek isteyeceğiniz bir şey olmayabilir, ancak ilk üç aylık dönemde düşük belirtilerinin farkında olmak önemlidir, böylece ne zaman doktora gideceğinizi bilirsiniz.

Aşağıdaki gibi belirtiler yaşarsanız hemen doktorunuzu arayın:

  • Kanama
  • Kramp
  • Ağrı
  • Kötü kokulu akıntı