
Hamilelik dönemin başlaması ile anne adayının vücudunda birçok değişiklik olmaktadır. Bu değişikler zaman zaman anne adayını zora sokmaktadır. Hormonların normalden daha çok salgılanması ve rahmin genişlemesi sonucu anne adayının alışık olmadığı bir süreç başlar. Bu süreçte anne adayında bazı hastalıklar görülebilir.
Sık İdrara Çıkma ve İdrar Kaçırma
Hamilelik döneminde en çok görülen rahatsızlıklardan biri sık idrara çıkma ve idrar kaçırma problemidir. Rahmin büyümesi ile birçok organda baskı oluşur. Bunlardan biri idrar kesesidir. İdrar kesesindeki baskı anne adayın bu süreçte sık sık idrara çıkmasına ve idrarlarını tutamamalarına sebep olabilir. Eğer anne adayın böyle bir problemi varsa doktora başvurması sonucu yaşadığı problem hafifleyebilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Hamilelik döneminde anne adayların vücutlarındaki değişimden dolayı daha korunmasız olmaktadır. Bu dönemde anne adayların idrar yolu enfeksiyonu olmaları muhtemeldir. İdrara çıkmayıp tutmak, hijyenik olmayan tuvaletleri kullanmak, temizliğinden emin olunmayan havuza girmek, pamuklu iç çamaşırı kullanmamak idrar yolu enfeksiyonuna sebep olabilir. Eğer anne adayı idrar yaparken yanma ve acı hissediyor ise, idrarı koyu renkli veya kokulu ise idrar yolu enfeksiyonu olmuş olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden doktora gidilmesi önerilmektedir.
Reflü
Çokça karşılaşılan sindirim istemi bozukluklarından biri olan reflü, mide asidinin veya yenilen yemeğin mideden yemek borusuna doğru kaçmasına denir. Reflü hamilelik dışında da oldukça görülen bir hastalıktır. Ancak büyüyen rahmin mideye baskı yapması ve hormonlardaki değişimden dolayı hamilelik dönemindeki kişilerde reflü çok sık görülür. Reflünün etkilerini azaltmak için az az sık yemek yemek, midenin uzun süre boş kalmaması, aşırı yemek yememek tavsiye edilebilir. Baharatlı ve yağlı yiyecekler, asitli gıdalar, kahve ve çikolata reflüyü tetiklemektedir.
Kabızlık
Hamilelik döneminde sinirim sistemi yavaşlar ve büyüyen rahim baskı yapmaya başlar. Bu durum anne adayında kabızlığa neden olur. Kabızlığın uzun süreli olması hemoroid görülmesine sebep olabilir. Dışkılama süresinde görülen kanamalar ve ağrılar hemoroid belirtisi olabilir. Kabızlığı azaltmak için doktora danışarak lifli gıdalar tercih edilebilir. Bol bol su içmenin de kabızlığa iyi geldiği bilinmektedir.
Uyuşmalar ve Karıncalanmalar
Hamilelik döneminde artan kilo, organlardaki baskı, mineral ve vitamin eksiklikleri vücutta uyuşma, kramp ve karıncalanmaya sebep olabilir. Hamile olan kişinin özelinde hazırlanmış diyete dikkat etmek, çok ayakta kalmamak, uzun süreli hareketsiz durmamak ve doktor öneriyor ise spor yapmak bu uyuşma ve karıncalanmaları azaltacaktır.