Anne ve baba adayları tarafından bir bebek sahibi olmaya karar verildiyse eğer hayatları değişmeye başlamış demektir. Değişim öncelikle içgüdüsel olarak başlayıp fiziksel ve duygusal olarak devam eder. Anneler için hamilelik dönemi oldukça eşsiz bir deneyimdir. Hamile oldukları andan itibaren vücutlarında çok büyük bir değişim başlar.

Anne adayı hamile olduğunu genelde 3-4. Haftada anlamaktadır. Vücudunda gözle görülür çok büyük değişimler olmasa bile vücudu içte içe değişim sinyalleri vermektedir. İlk değişimler adet dönemindeki gecikme ve sabahları mide bulantısı başlamasıdır. Vücudun bu sinyalleri vermesi anne adayını test yapmaya yöneltir. Hamilelik döneminin başlaması ile koltuk altı, göbek bölgesi ve yüz bölgesinde hormonların etkisi ile ten renginde kararmalar görünebilir. Aynı zamanda hamileliğin belirtileri arasında göğüste hassasiyet, kokulara duyarlılık, yorgunluk, sık idrara çıkma ve erken uyuma isteği yer alabilir.

Hamilelik döneminde alınan kilolarla birlikte varis meydana gelebilir. Büyüyen rahmin toplardamara baskı yapması ile varis oluşmaya başlayabilir. Özellikle sırt üstü yatılması baskıyı arttıracağından dolayı varis oluşma olasılığını arttırır. Bu yüzden hamile olan kişilerin yan yatması önerilir.

Hamilelik döneminde hormonlar değişir ve su tutmaya başlarlar. Buda hamile olan kişiden ödem oluşturmaya başlar. Özellikle bu ödemler el ayak bölgelerinde, bileklerde ve yüzde görünür. Ödem genelde kilo ile hamileliğin son aylarında oluşmaya başlar. Ödemi azaltmak için bol su içmek ,yürüye çıkmak, rahat kıyafetler giymek önerilir.

Bazı hamilelik dönemlerinde östrojen hormonun fazla salgılanması nedeni ile vajinal akıntılar artabilir. Bu akıntılar genelde kokusuz ve yumurta akı kıvamındadır. Akıntının yeşilimsi ya da sarı renklerde olması, kokması ve kaşıntı yapması durumları ile karşılaşılırsa doktora gidilmesi gereklidir.

Hamileliğin en belirgin özelliği fazla kilolardır. Bu ödemde az kilo alımı ya da çok kilo alımı bebeğin ve annenin sağlığına zarar verir. Bu nedenle kilo takibi doktor ile yapılmalıdır. Doktorlar genelde hamilelik döneminde 11-16 arası kilo alımını uygun bulmaktadır. Ancak doğru kilo değeri doktorun taktirine kalmıştır. Doktorun anne adayının yaşı kilosu ve mevcut hastalıklarını değerlendirip kilo takibini yapması gerekmektedir.