
Güneş canlıların yaşamı için çok önemlidir. Güneş ışınları konusunda birçok araştırma yapılıştır. Uzmanların tavsiye ettiği vakitlerde güneşe çıkmak oldukça faydalı olabilmektedir. Güneş ışığı birçok hastalığı iyi gelmekle birlikte D vitamini sentezlenmesini sağlamaktadır. Ancak her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi güneş ışığının da fazlası sağlığa zararlıdır. Güneş ışığına çıkarken dikkat edilmesi gerekenler vardır. Özellikle hamileler güneş ışığına çıkmadan önce daha çok dikkat etmelilerdir. Hamilelikte doktor tavsiyelerine uyarak uzmanların belirttikleri koşullar ve saatlerde güneşe çıkılması oldukça faydalı olacaktır.
Güneş ışıklarının içindeki ultraviyole ışınları sayesinde vücutta D vitamini oluşmaya başlar. Aynı zamanda bağırsaktaki kalsiyum emilimi artar. Anne ve bebeğin ihtiyacı olan kalsiyum deposu artar ve ileride annenin kemik erimesi olasılığı azalır. D vitamini eksikliği olmaması için anne adayının belirli zaman dilimlerinde güneşe çıkması önemlidir. Güneşe çıkış saatleri sabah 11:00’ dan önce ya da 16:00’ dan sonra olmalıdır. Saat 11:00-16:00 arasında özellikle hamilelerin kesinlikle güneşe çıkmamaları gerekmektedir. Eğer bu zamanlarda dışarı çıkılması gerekiyorsa mutlaka güneş kremi sürülüp, şapka takılması gereklidir.
Hamilelik döneminde cilt normale göre daha çok hassaslaşır. Bu nedenle korumasız ve yanlış saatlerde güneşe çıkmak ciltte yanma ve lekelenme gibi sonuçlar ortaya çıkartabilir. Hamilelik döneminde güneşlenmek bebek içinde zararlı olabilir. Güneşe çıkma koşullarına ve zamanlarına uyulmaması ve anne adayının güneşe çıkması ile vücutta büyük bir miktarda su kaybı gözlenebilir. Bu durum anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye atar. Bu nedenle hamilelerin çok sık ve bolca sıvı alması gereklidir.
Güneşe çıkmadan önce mutlaka güneş kremi sürülmelidir. Ancak hamilelik dönemindeki kişilerin, uzmanlar güneş krem sürmenin doğru olmadığını düşünmektedirler. Güneş kreminin içinde bulunan kimyasallardan dolayı özellikle ilk 3 ay kullanılmasını tavsiye edilmemektedir.