Hamilelikte Sağlıklı Kalmanın 12 Yolu;

1. Sağlıklı yiyecekler yiyin.

Sağlıklı yiyecekler yemek özellikle hamileler için önemlidir. Bebeğinizin anne karnında sağlıklı ve güçlü büyümesi için besinlere ihtiyacı vardır. Bol renkli meyve ve sebzeler, kepekli tahıllar, kalsiyum açısından zengin yiyecekler ve doymuş yağ oranı düşük yiyecekler yiyin.

2. Doktorunuzun önerdiği vitaminleri aksatmayın.

Doktorunuz kontrolünde aldığınız vitamin ve besin takviyeleri hamilelik sırasında sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu temel besin maddelerini doğru miktarda almanıza yardımcı olabilir. Bunlara folik asit, demir ve kalsiyum dahildir.

3. Bol su için.

Hamile bir kadının vücudunun hamilelik öncesine göre daha fazla suya ihtiyacı vardır. Günlük tüketiminizi artırmaya özen gösterin.

4. Doğum öncesi kontrollerinize gidin.

Anlaşmalı sağlık kuruluşlarımızdan düzenli olarak muayenelerinizi yaptırın. Bu olası düşük veya komplikasyon risklerinizi minimize edecektir.

5. Bazı yiyeceklerden kaçının.

Kadınların hamileyken yemekten kaçınması gereken bazı yiyecekler vardır. Bunlar:

Çiğ veya az pişmiş etler

Ciğer, suşi, çiğ yumurta (mayonezde de olabilir)

Yumuşak peynirler (beyaz peynir, brie)

Pastörize edilmemiş süt

Çiğ ve pastörize edilmemiş hayvansal ürünler gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bazı balıklar, pişirildiklerinde bile, yüksek civa içerdikleri için büyümekte olan bir bebek için zararlı olabilir.

6. Alkol içmeyin.

Hamilelik öncesi, hamilelik sırasında ve emzirme döneminde alkol almayın. Alkol almak, fetal alkol spektrum bozukluğu (FASD) olan bir bebeğe sahip olma riskini artırır. FASD, anormal yüz özelliklerine, ciddi öğrenme güçlüklerine ve davranış sorunlarına neden olabilir.

Alkol, bir kadın hamile olduğunu anlamadan önce, hamileliğin ilk aşamalarında bebeğin sağlığını etkileyebilir. Bu nedenle hamile kalma olasılığı olan kadınların da alkol almaması gerekir.

7. Sigara içmeyin.

Sigara içmek sizin ve doğmamış çocuğunuz için sağlıksızdır. Ani bebek ölümü sendromu (SIDS), erken doğum, düşük ve diğer kötü sonuç riskini artırır.

8. Harekete edin.

Günlük egzersiz veya başka şekillerde aktif kalmak, hamilelik sırasında sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir. Ne kadar fiziksel aktivitenin sizin için doğru olduğunu öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz.

9. Grip aşısı olun.

Grip, hamile bir kadını çok hasta edebilir ve bebeğiniz için komplikasyon riskini artırabilir. Grip aşısı sizi ciddi hastalıklardan koruyabilir ve bebeğinizin doğumdan sonra da korunmasına yardımcı olabilir. Doktorunuz bilgisinde aşınızı yaptırabilirsiniz.

10. Bol bol uyuyun.

Bol uyku (7 ila 9 saat) sizin ve bebeğiniz için önemlidir. Kan akışını iyileştirmek için sol tarafınızda uyumaya çalışın.

11. Stresi azaltın.

Doğum sonuçlarını iyileştirmek için stresi azaltmak çok önemlidir. Hamile kadınlar stresli durumlardan olabildiğince kaçınmalıdır. Hayatınızdaki stresi yönetmenize yardımcı olması için sevdiklerinizden destek alın.

12. Hamile kalmak için doğru zamanı planlayın.

En sağlıklı olduğunuzu bildiğiniz bir zamanda hamile kalmayı seçerseniz, bu, sağlıklı bir hamilelik ve sağlıklı bir doğum yapma şansınızı artırır.

13. Hamile kalmak için doğru yaş aralığını seçin.

Hamile kalmadan önce yaşınızı da dikkate almanız iyi olur. Erken yaşta (16 yaşından önce) veya geç yaşta (40 yaşından büyük) çocuk sahibi olan annelerin erken doğum yapma riski daha yüksektir. Ayrıca, çok erken (doğumlar arasında 18 aydan az) tekrar hamile kalan kadınların prematüre bebek sahibi olma olasılığı daha da yüksektir.